Julkaistu , Samuli

Langattoman verkon ollessa kunnossa, on syytä kysyä, mihin iPadilla tehdyt työt tallennetaan. Tarvitaan avuksi pilvipalveluita. Sähköpostin avulla niitä voi toki siirtää, mutta mm. tiedostojen koko, lähettäminen usealle henkilölle ja muuntaminen toiseen formaattiin aiheuttavat ongelmia. Dropbox ja Skydrive ovat käteviä, mutta ongelmana on oppilaiden pääseminen käsiksi toistensa töihin, lisäksi opettajan suunnasta ei voi lähettää henkilökohtaisesti tiedostoja oppilaalle, tai toisinpäin. Parhaaksi ratkaisuksi luokassani on osoittautunut Showbie-palvelu. Se on kätevä työkalu jakaa, vastaanottaa ja kommentoida koulutöitä. Kaiken lisäksi sen käyttäminen on pitkälti ilmaista (Ilmaisversiolla saa luotua luokkahuoneen, johon voi rekisteröityä 30 oppilasta, kursseja ja 100 tehtävää) ja vieläpä yksinkertaista. Opettaja rekisteröityy palveluun ja luo "luokkahuoneen", johon voi perustaa "kursseja", esim. matematiikka, äidinkieli jne. Tämän jälkeen oppilaat rekisteröityvät omalla nimellään ja keksimillään salasanoilla palveluun, edes sähköpostiosoitetta ei tarvita. Opettajan luomilla kursseilla on oma koodinsa, jonka oppilaat syöttävät Showbieen ja kas, kirjautuneet oppilaat näkyvät opettajan näytöllä yksitellen. Mikä parasta, oppilaat voivat tätä kautta lähettää (tallentaa) omia tuotoksiaan halutun aineen kohdalle, ilman että kukaan muu niihin pääsee käsiksi, opettajaa lukuunottamatta. Se on myös kätevä tapa tarkistaa, ketkä oppilaista ovat annetun tehtävän palauttaneet.

Showbie tukee monia hyödyllisiä appseja mm. iMovie, Pages, Explain everything, Book Creator ja monia muita. Näillä appseilla tehdyt tuotokset siirtyvät tätä kautta opettajan arvioitaviksi. Myös Showbieta tukemattomilla appseilla tehdyt työt voidaan lähettää kuvakaappauksen avulla. Opettaja voi tehdä niihin merkintöjä, kommentoida niitä ääniviestillä tai tekstillä, ja lähettää ne takaisin oppilaalle. Opettaja voi myös jakaa materiaalia ja tehtäviä oppilaiden käyttöön. Esim. oppilaiden Book creator-tuotokset siirtyvät vaivattomasti opettajan iBooks-hyllyyn ja samalla ne jäävät oppilaalle tallenteena. Eikä tässä vielä kaikki. Showbiella itsellään voi tuottaa tekstiä, ääntä ja kuvaa. Lisäksi sen kautta voi lähettää minuutin mittaisen videopätkän. Opettaja voi hallita Showbien luokkahuonetta omalta padiltaan, kotikoneeltaan tai vaikkapa älypuhelimeltaan ajasta ja paikasta riippumatta.

Olen jakanut tätä kautta esim. eri aineiden tehtäviä, töihin liitettäviä kuvia ja opetusvideoita. Oppilaat voivat puolestaan lähettää minulle tehtyjen tehtävien lisäksi mm. kirjoitelmia, Book creator-töitä ja vaikkapa KOTONA soitetun nokkahuiluläksyn videopätkän. Tallennettuja töitä voin tämän jälkeen kommentoida tekemällä niihin merkintöjä, jättämällä ääniviestin tai kirjoittamalla Showbieen viestin oppilaalle.

http://www.youtube.com/watch?v=2MJRgHZwN8U

Luokkablogin puolella jatkossa paljon esimerkkejä Showbien käyttömahdollisuuksista.

Samuli

" Showbie on ilmainen. Olen itse lähettänyt koulutöitä sinne. Sinne voisi lähettää asioita opettajalle ja juttuja. Itse käytän, koska en voi muuten lähettää juttuja opettajalle. Se on hyödyllinen. Showbiessa on se hyvää, että sinun ei tarvitse näyttää töitä erikseen opettajalle, vaan lähettää ne suoraan. Huono on tekstiviestissä, että jos vahingossa painaa "cancel", se lähtee viestistä pois."

Veeti 6a

 

 

 

Avainsanat: