Käyttäjän Miika kuva
Julkaistu , Miika

Langaton verkko

Koulussamme ei ole käytössä langatonta verkkoa, joten hanketta varten sinne luotiin 4G-reitittimellä WLAN - joskaan käyttöönotto ei ollut ihan sieltä helpoimmasta päästä. Minulle tuotiin modeemi ja liittymä käteen ja sanottiin, että "eikun kortti koneeseen ja nettiin." - varmuuden vuoksi sain vielä pika-asennusohjeet, jotka olivat sisällöltään suunnilleen "eikun kortti koneeseen ja nettiin". Ajattelin testata tuon kuitenkin kotona, mikä oli näin jälkiviisaana ihan hyvä valinta - kahden ja puolen tunnin virtuaalipainin jälkeen netti lopulta lähti toimimaan. Ongelma ratkasi lopulta sillä, että laitteelle syötti APN-asetukset manuaalisesti ja sille antoi luvan verkkovierailuihin - Saunalahden liittymät kun tulkitsevat olevansa verkkovierailulla, koska Saunalahden  kotiverkko on Elisan omistama... Ja Saunalahti on osa Elisaa... Eli Saunalahti on verkkovierailulla omassa kotiverkossaan. Mietipä tätä logiikkaa hetki ihan ajatuksen kanssa. Toimenpiteenä tähän meni ehkä kaksi minuuttia, mutta ongelman löytäminen vaati ihan jonkun verran kokeilemista - uskoisin, että kävin läpi jotakuinkin jokaisen valinnan, mitä admin-paneelista löysin, testasin kaikki eri salaukset, vaihdoin verkkotilat, laitoin verkkoon kirjautumiset manuaalille ja automaatille jne. jne.

Lopulta netti kuitenkin toimii ja näyttäisi kestävän ihan hyvin tuon ~20 laitteen rasituksen.

Tiedostot taivaalle

Teemme oppilaiden kanssa paljon erilaisia tuotoksia padeilla ja niiden tarkistamisen ja jakamisen helpottamiseksi otimme käyttöön pilvipalvelut, joihin oppilaat lataavat tuotoksensa. Pilvestä oppilaat pystyvät katsomaan omia ja toistensa tuotoksia - ja minä saan ne näppärästi myös kotikoneen ruudulle.

Valitsin Surfaceissa käytettäväksi pilvipalveluksi SkyDriven, kun taas iPadien ja Galaxy Tabien kanssa käytämme DropBoxia - ensimmäinen ja tärkein vinkkini tabletilta SkyDrivea käyttäville on: poistakaa se app ja käyttäkää nettisivun kautta. Ainakin Surfacessa valmiiksi asennettu SkyDrive-kikkare on aivan järkyttävän huono. Lataaminen sinulle jaettuun kansioon ei onnistu ollenkaan - mikä olisi melko oleellista, kun oppilaat palauttavat tehtäviään minulle. Käyttäliittymä on oppilaille hankala ja aikuisellekin epäintuitiivinen, eikä tiedostojen luominen onnistu suoraan sovelluksen sisältä. Ratkaisuksi teimme oppilaille aloitusnäytölle kuvakkeen, joka vie SkyDriven nettisivulle. Tuo nettisivuratkaisu toimii ihan mukavasti: kaiken saa ladattua muutamalla klikkauksella ja halutessaan tiedostoja saa luotua suoraan WebAppin kautta, jolloin ei tarvitse erikseen availla Wordia, PowerPointtia tai vastaavaa.

Dropboxin kanssa iPadissa oli myös hieman ongelmia, suoraan appin sisältä pystyy lataamaan kuvia ja videoita todella helposti ja näppärästi, mutta Applen yltiömustasukkaisuus tiedostorakenteosta estää sen, että muut tiedostot saisi ladattua suoraan DropBoxin appista pilveen. Tässä ratkaisu on helpohko, joskin hieman hankalastikäsitettävä: tiedosto tulee omassa ohjelmassaan (olkoon se sitten Pages, Book Creator tai mikä tahansa ojhlema, jonka lopputuotos ei ole video tai valokuva) valittava "Avaa toisessa sovelluksessa" ja sieltä DropBox, jolloin tiedosto tallentuu haluttuun kansioon DropBoxissa - oppilaita hämää "toisessa ohjelmassa avaaminen", vaikka kyseessä on tallentaminen.

Galaxy Tab selviää pilvitallennuksesta puhtain paperein: lataaminen onnistuu DropBoxiin tiedostomuodosta riippumatta suoraan appin sisältä, kunhan tietää mihin tuotoksensa tallensi.

Padien ruudut seinälle

Tabletteja on helppo kuljettaa mukana ja näppärä käyttää, mutta suurelle joukolle asioiden esittelyyn ne eivät ole ihan parhaimmillaan. Opettaessa taas suurelle joukolle asioiden esittely on vähän niin kuin välttämätöntä, joten kuvan saaminen padilta videotykille ja sieltä seinälle helpottaa monta asiaa kummasti. iPadien kanssa tämä on helposti hoidettu AppleTV kiinni tykkiin ja iPadista pyyhkäisy ja yksi painallus, niin kuva on jo seinällä. Surfacen ja Galaxy Tabin kanssa tilanne ei ole ihan näin yksinkertainen. Mediakeskus selvitteli hyviä ratkaisuja tähän puoleen ja ratkaisuksi valikoitui Netgearin PTV3000. Laite kytketään AppleTV:n tavoin HDMI:llä tykkiin ja  tabletit ottavat yhteyden siihen langattomasti... Ainut ongelma oli se, ettei kumpikaan em. laitteista oletuksena saanut yhteyttä, niin että kuva olisi näkynyt. Firmwaren päivittämällä onglema Surfacen kanssa ratkesi, mutta ilmeisesti ko. laite ei edes toimi Galaxy Tabin kanssa - mikä on erikoista, kun Galaxy S3 ja S4 -puhelimet toimivat ongelmitta tuon kanssa - samoin kuin esim. Galaxy Note 10.

Tällä hetkellä saamme siis suoraan Surfaceista ja iPadeista näytön peilattua seinälle, mutta Galaxy Tabien kanssa tämä puoli on vielä auki. Lisäksi ongelmia tuottaa se, että toimivaa HDMI-jakajaa ei tunnu olevan olemassakaan - eikä kukaan tunnu tietävän minkälainen näiden laitteiden yhteistoiminnan mahdollistaisia... Nyt olemme vaihdelleet piuhaa aina heijastettavan koneen vaihtuessa, mikä ei ole kovin optimaalinen ratkaisu.

Siinäpä tällä erää - helposti lipeää pitkiksi nämä tarinat, pyrin seuraavalla kerralla hieman tiiviimmin ilmaisemaan itseäni. Olen hyvin kiitollinen, jos joku osoittaa jonkin täällä esittämäni väitteen vääräksi - toivoisin myös, että kerrotte miten joku mahdottomaksi väittämäni asia tapahtuu, jos olen väärässä.