Yksi hankkeen edetessä esiin noussut teema on laitteiden hyödyntäminen lasten motivoinnissa liikkumiseen ja hyödyntämisessä liikuntatunneilla. Kaupungin keskustassa asuville lapsille suunnistus tuntuu usein hyvin vieraalta ja aika harvalta se on suosikkilajien joukosta. Lähdimme ideoimaan liikuntatunneille lajia, jonka varjolla saisimme käytyä suunnistuksen perusteita ja hyödynnettyä tabletteja, jonka seurauksena syntyi #selfie-suunnistus.

Selfiet, eli itsestä kiinnostavassa (tai vähemmän kiinnostavassa) paikassa useimmiten puhelimella napatut kuvat ovat jo jonkin aikaa olleet pinnalla nuorten trendinä: Twitterit ja Instagrammit ovat pullollaan #selfie-hashtagilla merkattuja kuvia, jossa ihmiset poseeraavat mitä erikoisimmissa paikoissa. Henkilökohtaisesti en ymmärrä tätä trendiä, mutta päätimme toisen opettajan kanssa valjastaa sen työkaluksi suunnistukseen.

Lappeenrannassa sijaitsee historiallisesti merkittävä Linnoitus, joka on alueena selkeästi rajattu ja siellä on paljon nähtävää, otimme tuon alueen toimintaympäristöksi (ei vähiten sen takia, että siihen löytyi tilanteeseen sopiva kartta helposti) ja merkitsimme skannattuun karttaan merkitykselliset rakennukset rasteiksi, joissa oppilaiden tuli käydä parin kanssa ottamassa selfie. Käytännössä oppilaat siis latasivat kuvamuotoon tallennetun kartan tableteilleen ja lähtivät kiertämään aluetta napaten jokaisella rastipaikalla selfien - osa oppilaista käytti puhelimiensa muodostamaa WLAN-verkkoa kuvien lataamiseen suoraan nettiin, kun taas loput tallensivat kuvat padeilla ja latasivat ne verkkoon vasta koululla.

Ennen suunnistamaan lähtemistä kehotimme oppilaita panostamaan siihen, että selfieissä on jotain erityistä: hauskoja ilmeitä, asentoja, erikoisia kuvakulmia tai muuta, mikä saa katsojaan hyvälle tuulelle. Suunnisttamassa oli kahden eri luokan oppilaita: 4-5b:n porukka, joilla oli tabletit ja heille pareiksi nimetyt 6b:n oppilaat, joilla ei ole tabletteja, tämän jaon kautta tehtävä toimi myös ryhmäyttävänä ja olikin upeaa seurata kun hyvinkin erihenkiset oppilaat toimivat mukavasti yhdessä ja parit juoksivat hiki hatussa rastilta toiselle selfieitä napsien.

Tässä vaiheessa suunnistusosuus jäi kartan käyttöön helpossa ympäristössä, mutta kompassisovelluksia löytyy tabletille kuin tabletille ja vastaavankaltaisia tehtäviä on helppo jatkossa toteuttaa lisäten koko ajan uusia elementtejä. Tämän kokeilun kautta saimme ainakin näille ryhmille todella positiivisen kokemuksen suunnistuksesta ja hauskoja kuvia muistoksi!

Alta löydät hieman selfie-satoa.

Kuvat: 
4-5b ja 6b

Avainsanat: