Monesti kysellään, mitä appseja kannattaa opetuksessa käyttää. Oma kantani asiaan on, että jos ohjelmalla pystyy tuottamaan kuvaa, ääntä, videota ja tekstiä, sekä muokkaamaan ja yhdistelemään näitä keskenään, on kyseessä käyttökelpoinen appsi.

Monesti kysellään, mitä appseja kannattaa opetuksessa käyttää. Oma kantani asiaan on, että jos ohjelmalla pystyy tuottamaan kuvaa, ääntä, videota ja tekstiä, sekä muokkaamaan ja yhdistelemään näitä keskenään, on kyseessä käyttökelpoinen appsi. Lisäksi jos ohjelmalla pystyy esittämään tuotoksen ja vieläpä siirtämään tiedoston jouhevasti eteenpäin, on kyseessä jopa hyvä appsi. Toki monet sovellukset toimivat hyvin yhdessä ja niitä yhdistelemällä voidaan saavuttaa laadukkaita tuotoksia, ilman että kaikki ominaisuudet olisi ympätty samaan sovellukseen.Esimerkiksi voit tehdä esityksen Puppet Palsilla, editoida sitä iMoviella, siirtää pätkän Book Creatoriin ja liittää sen esim. osaksi jotain äidinkielen kokonaisuutta. Oppilaat ovatkin paikoin hyvin kekseliäitä "sovellusyhdistelijöitä". Mielestäni käyttäjä määrittelee pitkälti itse ohjelmiston tarpeellisuuden ja kirjon.  Muokattavuus ja uuden tuottaminen ovatkin ominaisuuksia, jotka pidentävät appsin käyttöikää. Monet sinällään hyvät opetuspelit kärsivätkin mielestäni juuri muokattavuuden, moninpelaamisen tai tallentamisen puutteesta. Jos haaste keskittyy pelkästään "drillattaviin" luku- tai laskutehtäviin, kyllästyy pelaaja nopeasti. Heti jos mukana on moninpeli, mahdollisuus tehdä persoonallisia ratkaisuja, kehittää pelihahmoaan, tai edes tallentaa eteneminen, herättää se heti enemmän mielenkiintoa. Hinta on tietysti myös se, mikä varsinkin koulumaailmassa on oleellinen kysymys. Kannattaako maksaa 5 euroa appsista/iPad, jonka käyttöikä on lyhyt, vai miettiä voisiko esim. ilmaisten sovellusten yhdistelmällä tuottaa sen saman, mihin maksullisella appsilla pyrkii. En lähde näitä tässä erikseen enempiä ruotimaan, sillä mm. Mr. Kilpiä on asiaa pohdiskellut aiemmin täällä. Mutta annetaan oppilaiden kertoa hieman enemmän.

Pyysin oppilaita arvioimaan käyttämiään ohjelmia oppimisen kannalta, ja miettimään mitä hyvää tai huonoa niistä löytyy. Tässä esimerkkejä:

 

Explain everything

" Explain everything on maksullinen, sillä voi esitellä asioita. Minä olen tehnyt sillä paljon esitelmiä. Se on mieletäni erittäin hyvä tapa esitellä asioita. Käytän sitä, koska sillä on helppo tehdä esitelmiä. Mielestäni siinä ei ole mitään pois otettavaa."

Jesperi 6A

 

Myscript Memo

"Memo on ilmainen piirrustustyökalu. Voit laskea sillä esim. matikkalaskuja ja muuten piirtää. Voit liittää kuvia ja piirtää niihin. Voit vaihtaa värin kynään ja piirtää niillä, se on kuin loputtomasti kyniä ja paperia."

Veeti 6A

" Memo on ilmainen. Se on kuin suttupaperi, eli siihen voi kirjoittaa tai piirtää mitä vain, eikä tila lopu kesken. Käytän itse Memoa, koska siihen on helppo tehdä esimerkiksi matematiikan laskuja. Memossa on hyvää se, että voi tehdä niin paljon piirroksia kuin haluaa. Huonoa on se, että toimintoja on vähän. Memoon voisi lisätä toimintoja. Siitä ei tarvitse poistaa mitään.

Rasmus 6A

Puppet Pals 2

"Puppet Pals 2 on ohjelma, jolla voi tehdä vaikka näytelmiä, siinä voi myös opettaa asioita, siitä on maksullinen ja ilmainen versio. Siinä on huonoa se, että siinä ei voi vaihtaa omaa taustaa."

Aino 6A

" On ohjelma, jolla tehdään animaatioita ja sillä voi oppia, jos tekee esimerkiksi opetusanimaation. Itse käytän sitä opetusanimaatioiden tekemiseen."

Topi 6A

Ja lopuksi. Kun itsellesi on selvinnyt pedagoginen kysymys, mihin haluaist iPadia/Appseja käyttää, lataa lisää tietoa esim. täältä 

Samuli