iPadille löytyy useita animaatio-ohjelmia, joista useat ovat perustoiminnaltaan hyvin samanlaisia, mutta eroavat ominaisuuksiltaan. Otin käsittelyyn 13 erilaista animointi-ohjelmaa ja tässä niiden hyvät ja huonot puolet puolueettoman arvioijan kriittisessä tarkastelussa. Muitakin animointiohjelmia on näiden lisäksi olemassa, mutta niiden tarkastelu jää seuraaviin artikkeleihin. Yllättävää vertailussa oli se, että ilmaiset ohjelmat päihittävät usein maksulliset. Perinteiseen kuva kuvalta etenevään animointiin riittää kouluihin vallan mainiosti Stop Motion -ohjelman ilmaisversio. Nukketeatterinomaiseen animaatioon taas kannattaa käyttää ilmaisia Toontasticin ohjelmia, jotka päihittävät mennen tullen kouluissa suositun maksullisen PuppetPals-ohjelman.

 

 

 

Perinteisen animaation tekemiseen

 

 

Stop Motion (ilmainen)

 

Arvio: *****

 

+ Paras ilmaisista perinteisten perusanimaatioiden teko-ohjelmista, joka toimii riittävän hyvin useimpien koulujen käytössä. Pisteitä kohotti erityisesti useiden ääniraitojen mahdollisuus eli samaan animaatioon voi lisätä puhuttua ääntä ja musiikkia useille raidoille. Ajastin on erittäin hyödyllinen apuväline. Sen avulla voi asettaa ohjelman ottamaan kuvia 5-90 sekunnin välein, jolloin iPadia ei tarvitse painaa kuvaa ottaakseen, mikä taas estää kameran liikkumista kuvia ottaessa. Muita ominaisuuksia mm. säädettävä alpha-arvo edellisen kuvan ja kameran välillä, puolinopeus ja kuvia per sekunti säätö (fps), sekä kuvan valkotasapainon ym. arvojen säätö.

 

- Kuvaraitaa ei saa näkyviin yhtä aikaa ääniraitojen kanssa

 
 

Stop Motion Pro (4,99e) ja Remote Camera (ilmainen)

Arvio: *****

+ Muuten sama kuin ilmaisversio, mutta Pro-versiossa on kaikki sisäiset ostokset avattu. Näistä käyttökelpoisimpia ovat Remote-kamerat eli samassa WiFi-verkossa olevat iPadien kamerat voidaan valjastaa kuvaukseen. Tällöin yksi iPad, jossa on maksullinen Pro-versio toimii ikään kuin elokuvaohjaajan studiona, josta valitaan haluttu kamera, jolla kuvia otetaan. Toinen Pro-version näppärä ominaisuus on omien kuvien tuonti eli hyvälaatuiset kuvat voi ottaa esimerkiksi järjestelmäkameralla ja tuoda sitten ohjelmaan. Maksullisessa Pro-versiossa tulee myös teemoja ja suodattimia.

- Sama ongelma kuin ilmaisversiossa

 

iMotion ja iMotion Remote (ilmaisia)

 

Arvio: ***

 

+ Ajastin, jossa intervalli 0,25s - 1d, mikrofonin threshold-säätö, ilmainen kaukosäätö-ohjelma, jota voi käyttää iMotionin laukaisijana, kuvaa per sekunti -säätö (fps

 

- Ei ääni- tai kuvaraitaa, jolloin lopputulosta on käsiteltävä myöhemmin esimerkiksi iMoviessa ja lopputuloksen näkeminen työskentelyvaiheessa on vaikeaa

 

iMotion Pro (2,99e)

Arvio: ****

 

+ Sama kuin ilmaisversiossa ja sen lisäksi voi lisätä yhden ääniraidan, jolla on joko nauhoitus tai musiikki. Voi tuoda omia kuvia kuvaraidalle ja kuvaraitaa voi muokata myöhemmin, mitä ei voi tehdä ilmaisversiossa.

 

- Vain yksi ääniraita

 

iStopMotion for iPad (4,99e) ja iStopMotion Remote Camera (ilmainen)

Arvio: ****

 

+ Toimiva vaihtoehto Stop Motionin maksulliselle ohjelmalle. Kolme vaihtoehtoarvoa kuvan ja kameran väliselle alpha-arvolle, kuvaa sekunnissa säätö (fps), puolinopeus, ajastin 2 - 99,9s, mahdollisuus käyttää muita iPadejä tai iPhoneja remote-kameroina samaan tapaan kuin Stop Motion Prossa

 

- Vain yksi ääniraita, jolle voi asettaa joko nauhoituksen tai musiikin, mutta ei molempia yhtä aikaa

 

LEGO Movie Maker (ilmainen)

Arvio: ***

 

+ Yksinkertainen ja helposti opittava ohjelma, jolla pystyy tekemään jonkinlaisen animaation ilman puhetta. Ohjelmassa on kuva per sekunti -säätö (fps), alpha-arvon säätö, muokattavat alkutekstit ja muutama ilmainen teema, ilmaisia musiikkeja ja suodattimia.

 

- Ei äänen nauhoitusmahdollisuutta ja säätöjen löytäminen tehty vaikeaksi

 

 

 

Vähän erilaiseen animointiin

 

Animation & Drawing by Do Ink (4,99e, Creativity Bundle by Do Ink 5,99e)

Do Ink:in ohjelmapaketti mahdollistaa Green Screen -tyyppisen kuvaamisen, esimerkiksi koulun uutisstudion. Green Screen ohjelmassa on kolme raitaa, joista keskimmäiselle laitetaan vihreää taustaa vasten nauhoitettu video, alimmalle tausta kuva tai video ja ylimmälle Animation & Drawing -ohjelmassa tehty animaatio. Ohjelmapaketin erikoisuus on nimenomaan valo- ja videokuvan yhdistämisessä animaatioon, jolloin saadaan koostettua video, jossa esiintyvät sekä oikeat ihmiset että animoidut hahmot. Erittäin suositeltava hankinta kouluille, joissa halutaan opettaa mediataitoja. Huomaa, että koululle tulee hankkia myös räikeän vihreä kangas studion taustakankaaksi.

 

PuppetPals HD Directors Pass (4,99)

PuppetPals on ikään kuin nukketeatteri-ohjelma iPadille, jossa reaaliaikaisesti esitetyt nukkeanimaatiot voi tallentaa videoksi. PuppetPals ohjelmasta on monta erilaista versiota, joista kouluille kannattaa ostaa versio HD Directors Pass, jos ylipäätään päätyy PuppetPals-ohjelmaan. Kakkosversiosta on jostain syystä jätetty pois omien hahmojen luominen ja Directors Pass ohjelmassa tämä on mahdollista sekä kaikki valmiit hahmot ovat avattuna. PuppetPals-ohjelmasta on myös rajoitettu ilmaisversio. Suosittelen kouluja käyttämään PuppetPals-ohjelman sijaan Toontastic-ohjelmaa, joka ilmainen ja parempi kuin maksullinen PuppetPals.

 

 

Toontastic (ilmainen)

Toontastic on ehdottomasti paras löytö animointiohjelmista. Se on ilmainen ja sisältää erittäin paljon ominaisuuksia. Toimintaperiaate on sama kuin PuppetPals-ohjelmassa eli nukketeatteri. Hahmoja löytyy iso liuta ja omien hahmojen luonti onnistuu myös. Paremman ohjelmasta tekee muun muassa se, että hahmot on animoitu valmiiksi eli kun esimerkiksi ihmishahmoa liikuttaa, sen jalat liikkuvat tai kun rakettia painaa kerran sen moottoreista alkaa tulla animoituja liekkejä. Hahmot kääntyvät automaattisesti siihen suuntaan, johon niitä liikuttaa.

 

Toinen mielenkiintoinen ominaisuus on juonikaavio. Ohjelma antaa alussa valmiin juonikaavion tarinalle, mutta juonikaaviota voi vapaasti muokata. Juonikaaviossa on kohtauksia, jotka kuvataan yksi kerrallaan. Yksi otos voi kestää vain vähän aikaa, joten tarinan suunnittelu on tärkeää. Otoksen nauhoituksen jälkeen siihen voi lisätä taustamusiikin, joita löytyy ohjelmasta ilmaiseksi. Musiikin valinnan yhteydessä voi myös muuttaa otosta juonikaaviossa ylös tai alaspäin riippuen siitä, onko kyseessä huipentuma vai surullinen kohta ja musiikki muuttuu sen mukaan, minkälainen kohtaus on kyseessä. Kun kaikki kohtaukset on kuvattu, niistä koostetaan video.

 

 

Toontastic Jr. Pirates (ilmainen)

Toontastic Jr. ohjelma on yksinkertaisempi versio Toontastic-ohjelmasta. Ohjelmassa voi tehdä ainoastaan merirosvoanimaation. Juonikaavio on aina kolmiosainen ja jokaiseen osaan valitaan yksi puolivalmis kohtaus useista ohjelman sisältämistä kohtauksista. Puolivalmis kohtaus alkaa valmiilla tarinalla ja oppilas keksii siihen lopun samaan tapaan kuin Toontastic- ja PuppetPals-ohjelmissa. Kohtaukseen voi liittää taustamusiikin. Kun kolme kohtausta on valmiita, ohjelma koostaa niistä yhtenäisen videon. Ohjelma sopii päiväkodeista peruskoulun alaluokille.

 

 

Tellagami Edu (4,99)

Tellagami Edu -ohjelmalla voi tehdä oman hahmon ja asettaa tämän haluamalleen taustalle. Hahmolle nauhoitetaan puhe, jonka se kertoo videolla huuliaan liikuttaen. Ohjelma sopii esimerkiksi esitelmien tekemiseen tai osaksi suurempaa videota, joka koostetaan esimerkiksi iMovie-ohjelmalla. Hintaan nähden Tellagami Edu -ohjelma jää koulukäytössä hyvin vähäiselle käytölle. Samalla hinnalla saa myös monipuolisempiakin ohjelmia, mutta jos tarve on nimenomaan puhuvalle hahmolle, ohjelma on hyvä ja toimiva.

 

 

Morfo 3D Face Booth (0,99)

Morfo on kuulunut monien koulujen iPad-ohjelmistoon jo pitkään. Ohjelmalla otetaan kuva henkilöstä tai siihen tuodaan kuva jostakin henkilöstä. Tämän jälkeen määritellään pään, suun ja silmien rajat ja nauhoitetaan puhe, jonka animoitu pää puhuu huuliaan liikuttaen. Ohjelmaa on käytetty kouluissa esimerkiksi yhtenä osana henkilöesitelmiä, joissa esiteltävästä henkilöstä koostetaan animoitu pää, joka kertoo itse itsestään. Tämä video on sitten osa esimerksi sähköistä kirjaa tai luokassa tapahtuvaa esitystä. Ohjelma on halventunut viime aikoina ja täysversio maksaa enää 0,99 euroa. Täysversiolla puhuvia päitä pystyy tallentamaan videoksi ja ne saa vaikka rokkaamaan.

 

Star Wars Scene Maker (Ilmainen, sisältää ostoja ohjelmassa)

Star Wars -fanien kannattaa kokeilla Star Wars Scene Maker -ohjelmaa, jossa voi uudelleenfilmatisoida rakkaimmat kohtaukset vanhoista elokuvista. Ilmaiseksi tulee vain yksi kohtaus - Battle of Endor, mutta lisämaksusta saa auki myös muita kohtauksia, kuten kuuluisimmat kaksintaistelut tai hyökkäyksen kuolemantähdelle.

 

Ohjelma on hieman vaikea käyttää, joten sitä ei voi suositella pienimmille oppilaille. Yläkouluikäisille tästä ohjelmasta voi löytyä jotakin. Hieno ominaisuus on muun muassa kamerakulmien säätäminen eli kolme kameraa voi asettaa haluamaansa paikkaan ja sitten voi leikkiä herra Lucasia ja valita mistä kulmasta kuvaa kulloinkin näytetään.

Toimittaja: 
Petja Pyykkönen, Saimaan mediakeskus